RÓLUNK

Kedves Látogató!
Örülök, hogy az oldalra látogattál, és hogy érdeklődsz az esőkertek iránt! Ha szeretnél többet megtudni az esőkertekről, kezdd az olvasást ITT!

Farkas Barta Kata fotó
Most hadd mutatkozzak be! Farkas-Barta Kata vagyok, a környezetéért aggódó több gyermekes édesanya. A saját és gyermekeim jövőjére gondolva engem is foglalkoztat a klímaváltozás problémája, melyet az utóbbi években mind jobban érzékelek a saját bőrömön is. De hiszem, hogy még nincs késő, hogy megállítsuk a katasztrófa felé száguldó folyamatokat. Ehhez viszont cselekednünk kell!
Ez a gondolat indított el pár éve, hogy a 10 millió Fa országos mozgalomhoz csatlakozva részt vegyek annak kecskeméti egyesületének megalakításában. És ez vezetett ahhoz is, hogy missziómnak tűzzem ki a villámárvizek és sivatagosodás problémáját megoldó esőkertek népszerűsítését.
Ezt, az itthon még kevéssé ismert módszert több mint 30 éve használják a tengerentúlon. Az évek során több mint 6200 esőkertet létesítettek. Ennek során kikísérletezték hogyan tudják a leghatásosabb módon alkalmazni ezeket a különleges növénytársulásokat. Mivel hazánkban esőkert témában nincs igazán elérhető tapasztalati tudás, így az Amerikai Egyesült Államokban élő magyar származású Pásztor Zsófiát kerestem fel, aki felajánlotta tudásának átadást a hazai esőkertek építéséhez.

Együttműködő partnereink

10 millió fa országos szervezet

Civil összefogás, melynek célja 10 millió új fa ültetése Magyarországon. A 10 millió Fa helyi közösségei folyamatosan növekvő számú helyen, kisvárosokban, falun, megyeszékhelyeken, fővárosi kerületekben működnek. A helyi közösségeken koordinátorokon keresztül előkészítik, megszervezik és lebonyolítják a fák ültetését és erdők telepítését.

10 millió Fa
10 millió Fa Kecskemét
10 millió Fa Kecskemét Egyesület
Az országos mozgalomhoz csatlakozva a kecskeméti egyesület célja a város és környékének klimatikus viszonyainak javítása érdekében fák és erdők telepítése, zöldfelületek növelése Magyarországon. A biodiverzitás megtartásának elősegítése.

Pásztor Zsófia
20 évvel ezelőtt kezdett foglalkozni az esőkertekkel   Washington Állam Seattle városában.  Több kutató és megvalósító csapatban közreműködik. Mint tervező és kertészeti szakember, hozzájárult, hogy több Puget Sound melletti városban  a korábban rendszeresen csapadékkal elárasztott negyedek, vízkezelésének megoldásához. Tapasztalatát es tudását szívesen osztja meg mindenkivel. Főiskolai, egyetemi és hobbi körökben rendszeresen oktat csapadékkal es fenntarthatósággal foglalkozó szakembereket es közösségi csoportokat. 2017-ben jelent meg az esőkertekkel foglalkozó angol nyelvű kötete (Esőkertek a  Csendes-óceán Északnyugati partján).
Pásztor Zsófia

dr Hoyk Edit
dr Hoyk Edit bemutatkozója

geográfus, egyetemi docens, NJE Kertészeti és Vidékfejlesztési Kar

Környezetkutató geográfusként, illetve környezetvédelmi szakmérnökként rendkívül fontosnak tartom környezetünk megóvásának, ezen belül a klímaváltozás negatív hatásaira való felkészülésnek a hangsúlyossá tételét, az ennek érdekében végzett munkát. Városi szinten az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás alapja a zöld-kék infrastruktúra. Ez magában foglalja a növények alkalmazását – zöldítést vízszintes és függőleges felületeken egyaránt –, valamint a vízgazdálkodást. A csapadék megtartása, a hirtelen lezúduló esőzések kártételeinek enyhítése/megszüntetése kiemelt jelentőségű feladat. Ennek egyik gyakorlati megvalósítási lépése az esőkertek kialakítása, amelyek képesek a csapadék összegyűjtésére, helyben tartására, szűrésére, szikkasztására, valamint annak későbbi hasznosítására.

Tekintve, hogy az esőkertek növényekkel beültetett felületek, a zöldítést és a csapadék víz kezelését (a vízzel való gazdálkodást) egyben valósítják meg. Emellett városképet javító, természetközeli zöldfelületeket jelentenek, amelyek a lakosság komfortérzetét is növelik.