120 nm alapterületű esőkert építés képes szakmai beszámolója

Kecskemét Város Önkormányzata és magán adományozó finanszírozásával valósítottunk meg egy újabb esőkertet Kecskeméten. Az építés menetéről készített beszámolónkat tekinthetik meg az alábbi dokumentumban. 


3 hozzászólás

Tamás Csepcsényi · 2023.05.16. - 17:53

Kicsit bővebb összefoglalaót is elolvastam volna. A mélységi szintekről készült-e fotó? Az egész úgy volt kiásva, mint egy tó? Kapott geotextilt is? Nagyon jó ötlet!
A Gerlice utcában szinte semmi zöldfelület, nem tudom az önkormányzat ezt hogy engedheti meg? Ott azok a kis szigetek elegendő térfogatot biztosítanak? Csak beugrott, hogy én ott ismerős vagyok, mert a telefont anno én terveztem, mikor nyílt az utca..

    admin · 2023.12.04. - 14:43

    Egy másik projektről készült összefoglaló, a szakmai tartalmak között megtalálható. ha kíváncsi, hogy hogyan épülnek az esőkertek. Alapvetően az esőkertek “kiásása” teljesen a tó építéshez hasonlatos, ami után komposzt-helyi talaj talajkeveréket vissza helyezzük a mederbe. Geotextilre semmi szükség, sőt egyenesen káros lenne bele tenni egy esőkertbe, a teljes növény borítottság elérése mellett a gyomosodás elenyésző, valamint a folyamatos mulcsolás az esőkertekben keletkező szervesanyagok helyben hagyásával történik. Sem a lombot, sem a visszavágott évelőket nem szedjük ki az esőkertekből, ezzel a talajélet fenntartható és a talaj lazasága megőrizhető.
    A méretezés alapján még fele ennyi esőkert is elegendő lett volna a Gerlice utcába, mivel az altalajban elég vastag vízzáró réteg volt, és a technológiával még ilyen körülmények között nem volt tapasztalatunk, biztonsági okok miatt több esőkertet építettünk. 2 esőkert kivételével látszó víz még igazán nagy esőknél sem látható az esőkertekben, az a kettő ahol van látszó víz, ott a telkek burkolása miatt kiemelkedően sok víz kerül az esőkertekbe, de még itt sem tapasztaltunk túlfolyást, tehát nem került még annyi víz a kertekbe, amely telítette volna őket, ezen felül pedig 1-2 napon belül mindig elszikkadt ez a látszó víz is. A növényzet és a talaj felszívja a vizet, ahol nem szedték ki a lakók a növényeket a kertekből, sajnos ez is előfordul, így hosszú távon lehet még probléma a tömörödés miatt, amit a növényzet nem engedne.

David Marquette · 2023.11.23. - 04:28

I have been browsing online more than 3 hours lately,
yet I by no means found any interesting article like yours.
It is pretty price enough for me. In my view, if all webmasters
and bloggers made good content material as
you did, the net can be a lot more useful than ever before.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük